De maatschappelijke voor- en nadelen van AI
We gaan overspoeld worden met mogelijkheden van AI – met gigantische maatschappelijke gevolgen. Een simpele maar, onvolledige greep uit de negatieve maatschappelijke gevolgen:
- Portretrecht van artiesten (in de breedste zin van het woord) staat zwaar onder druk. Hoe ga je om met een schilderij dat is gebaseerd op een schilder, maar is gecreëerd door AI? Of een liedje, ontwikkeld op basis van de stem én de schrijfkunsten van een artiest, waar diezelfde artiest verder niets mee van doen had?
- Écht is niet meer van nep te onderscheiden. Fake news krijgt een nieuwe lading en criminelen krijgen ongekende tools om je voor de gek te houden.
- AI wordt slimmer (of is misschien al deels slimmer) dan de mens. Betekent dat bijvoorbeeld dat AI de mens helemaal niet meer nodig heeft?
- De mens wordt minder creatief en zelfs lui.
- AI is een vorm van een zelf voorspellende hypothese. We krijgen wat we erin hebben gestopt – enzovoort.
- Privacy komt nog verder onder druk te staan dan dat nu al het geval is.
- Techbedrijven krijgen een nog grotere invloed dan dat nu al het geval is.
Om de gevaren maar eens in cijfers uit te drukken. 50% van de mensen die intensief met AI bezig zijn, schat de kans groter dan 10% in dat de mens ten onder gaat aan AI. Wil je meer weten over de potentiële negatieve gevolgen van AI? Dan is de video ‘The A.I. Dilemma’ iets voor jou! Het is van dezelfde makers als The Social Dilemma op Netflix. Zij stellen terecht: zou jij in een vliegtuig stappen als 50% van de piloten inschat dat meer dan 10% van de vluchten crasht?