4. De landingspagina: van aandacht naar actie
In tegenstelling tot een gewone webpagina, heeft een landingspagina een specifiek doel: bezoekers overtuigen om een actie te ondernemen.
Bij een awareness-campagne, waarbij het vooral gaat om bekendheid creëren en mensen bewust maken van je merk, is het sturen naar een landingspagina vaak niet nodig. Het doel is dan simpelweg om online aandacht te trekken, niet om direct actie van bezoekers te vragen. Maar zodra je aan de slag gaat met verkeer- of leadcampagnes waarbij je mensen naar je website stuurt en ze echt wilt aanzetten tot iets (zoals zich aanmelden, solliciteren, iets kopen of meer informatie aanvragen), wordt een landingspagina cruciaal. Want je kunt je social media campagne nog zo goed opzetten, maar zonder een overtuigende en goed ontworpen landingspagina, gaat die inspanning verloren.
- Zorg ervoor dat de visuele stijl en tone-of-voice consistent zijn, zodat de bezoeker direct herkent waar hij of zij is beland.
- Maak de ervaring functioneel en gebruiksvriendelijk: zorg dat informatie snel te vinden is, de call-to-action duidelijk zichtbaar is en formulieren kort en simpel zijn.
- Verklein de drempel om actie te ondernemen: biedt bijvoorbeeld social proof (zoals klantbeoordelingen of testimonials) om het vertrouwen van je bezoekers te winnen en hen aan te moedigen om de gewenste actie te voltooien.
Voorbeeld:
Stel, je hebt een campagne gelanceerd voor een nieuwe online cursus waarvoor jongeren zich kunnen aanmelden, maar je landingspagina is visueel helemaal niet in lijn met de campagne. Waar je met je online campagne inspeelt op felle kleuren, humoristische teksten en pakkende visuals, is je landingspagina strak en zakelijk. Grote kans dat je bezoekers afhaken. Want waar jouw doelgroep in eerste instantie aangaat op een toegankelijke en visueel aantrekkelijke look and feel, haken ze af op de saaie, formele pagina die totaal niet past bij de sfeer die je in je campagne hebt neergezet. Zonde!